Varjo-AI haastaa organisaatiosi – lue vinkit 

Olet kuullut tämän jo 1000 kertaa: tekoälyn avulla nostat tuottavuutta, innovaatiokykyä ja vahvistat kilpailuetua. Hyvä johtaja, asialla on myös työläämpi puoli ja se on vastuullasi: ota haltuun varjo-AI eli miten organisoit ja skaalaat tekoälyn hyödyntämistä fiksusti ja turvallisesti. 

Tuoreessa blogipostauksessaan suuresti fanittamamme Whartonin yliopiston tekoälyprofessori Ethan Mollick tituleeraa osuvasti tekoälyä uudeksi varjo-IT:ksi. Touché! Toimimme 2000-luvun alussa IT-palveluiden hallinnan parissa, ja olimme osallisena edellisissä “shadow IT” -vuosissa, esimerkiksi omien päätelaitteiden vyöryessä työpaikoille. 

Sama varjo-IT -ilmiö toistuu nyt tekoälyn kohdalla: työntekijät testaavat ja käyttävät tekoälyä omiin työtehtäviinsä, ilman “virallista” hyväksyntää tai tietoturvatietämystä. 

Jos käsite ei ole sinulle tuttu, viittaa varjo-IT työntekijöiden omatoimiseen teknologian käyttöön ilman tietohallinnon apua. Aivan kuten aiemmin omien päätelaitteiden ja sosiaalisen median käytön yhteydessä, tekoälyn käyttö voi aiheuttaa merkittäviä tietoturva- ja tietosuojariskejä, jos sitä ei hallita fiksusti. Omatoimisuus on ihanaa – ja vähän vaarallista. Ota tilanne haltuun! 

Johtaja, älä jätä työntekijöitä yksin 

Tekoäly antaa yksilölle siivet: jokaisella on mahdollisuus parantaa ja nopeuttaa omia työprosessejaan ja innovoida vaikka mitä. 

Jos yrityksen vastuuhenkilöt tietävät, mitä dataa työntekijät käyttävät tekoälyn kanssa, ja miten he sitä käyttävät, on asia kunnossa. Mutta näin ei nyt ainakaan vielä ole, suurimmalta osalta yrityksiä puuttuu yhteinen sopimus ja ohjeistus. 

Erityisen haasteellinen asia tämä on HR-alueella, jossa käsitellään henkilötietoja, sekä sovelluskehittäjien parissa, jotka työskentelevät koodin ja arkaluonteisen tietojen parissa. Markkinointitekstien tuuletus maailmalle on hyödyksi! 

Jokaisen yrityspäättäjän on otettava pikimmiten kantaa asiaan. Älä jätä tiimiäsi yksin. 

Perusta AI-tehonyrkki: hallitse, optimoi ja skaalaa fiksusti 

Mollick esittää joukon hyviä peruskysymyksiä, joihin yritysten tulisi vastaa pohtiessaan tekoälyn turvallista hyödyntämistä:

 1. Miten tekoälyä voi hyödyntää yrityksissä, mitä haasteita on ja miten sitä voisi skaalata?
 2. Miten reagoidaan tekoälystä saataviin tuottavuushyötyihin? 
 3. Miten työtä uudelleen järjestellään ja miten epäkurantit prosessit tunnistetaan/optimoidaan?
 4. Miten hallitaan ja kontrolloidaan työtä, johon saattaa liittyä tekoälyyn liittyviä riskejä?

Mieti miten hallitset ja kontrolloit tekoälyn käyttöä fiksusti, ja miten skaalaat tekoälytoimintaa turvallisesti ja tehokkaasti. 

Ehdotuksemme yrityspäättäjälle ja omistajille

 • Perusta AI-tehonyrkki, jossa on mukana ihmisiä eri puolilta organisaatiota.
 • Useimmissa organisaatiossa on sekä niitä, joiden kokeiluille kannattaa luoda rakenne, jotta he eivät riko sääntöjä, ja toisaalta hiljainen enemmistö, jolle pitää kannustavasti kertoa, että käyttö on sallittua, jopa suositeltavaa ja annettava osviittaa siitä, miten tämä tehdään. 
 • Tilaa paikalle kokenut sparraaja, joka auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa ja AI-tiekartan synnyttämisessä (kyllä, voimme auttaa). 
 • Huom. Tämä ei ole vain sisältömarkkinointi- tai someprojekti. Ohjelmistobisneksessä ja monella muulla toimialalla tämä koskee liiketoimintaa kokonaisuudessaan. Yrityksen tekoälystrategia on hallituksenkin asia.  

Professorin ehdotukset 

Myös professori Mollick perää päättäjiltä uudenlaista ajattelua ja uuden kierroksen strategista suunnittelua. Hän listaa kolme ehdotusta, joista kaksi viimeistä ovat monelle itsestäänselviä, mutta tuo ensimmäinen vaatinee pureksintaa tai jo valmiiksi innovatiivisen, avoimen ja keskustelevan organisaatiokulttuurin: 

 1. Ota koko henkilöstö mukaan tekoälystrategian suunnitteluun!
 2. Kannusta työntekijöitä tunnistamaan mahdollisuuksia tekoälyn hyödyntämiseen työssään (palkkio?).
 3. Tarjoa koulutusta tekoälyn turvalliseen ja tehokkaaseen käyttöön. 


Johtoryhmä, hallitus, tietohallinto ja HR, organisoitukaa pikimmiten. 

Tekoälyn rooli on monilla toimialoilla keskeinen, se ei ole vain teknologiaosaajien tonttia. Tekoäly ja sen monet sovellukset muuttavat nopealla aikataululla toimialasi dynamiikkaa. Se vaikuttaa yrityksen liiketoimintaympäristöön ja kilpailutilanteeseen – ja siksi myös organisaation toimintatavat, oppimisprosessit ja kulttuuri on otettava luupin alle. 

Tekoäly voi tehdä isosta ketterän ja pienestä kykenevän suurempaan mittakaavaan kuin aiemmin. Markkinatilanne muuttuu ja on juostava muiden mukana, jotta pysyy edes paikallaan.

Riitta & Petri


AI-tietoa tarjolla! 

Mikäli aihepiiri kiinnostaa tilaa AI-uutiskirjeemme – luvassa käytännönläheisiä neuvoja ja tuoreita ideoita.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *