Reseptini tietotyöläisille, Riitan missio + yhteistyöuutinen

tl;dr Olen paketoinut “Tekoäly markkinoinnissa” -osaamiseni. Koulutus tai työpaja toimii hyvin tekoälyteeman kick-offina. Kerron tässä miksi koulutus on tärkeää ja miten pääsee alkuun. Ja kerron uudesta yhteistyöstä, jossa pääsen toteuttamaan missiotani!


Olen pohtinut tietotyöläisten osaamisen kehittämistä viime kuukausina enemmän kuin aikoihin. Moni minut tunteva tietää, että olen 15 vuoden ajan puhunut uteliaisuuden ja kokeilukulttuurin voimasta oman osaamisen kehittämisessä. Ja uusilla teknologioilla on ollut tässä aina oma pelipaikkansa.

Nyt generatiivisen tekoälyn vyöryessä työpaikoille, on jokaisessa organisaatiossa valittava tapa reagoida: ei koske meitä, meidän porukka osaa itsekin, meillä on tekoälystrategia. Ja kaikkea tuolta väliltä.

Kannan huolta erityisesti “kronologisesti ansioituneiden” tietotyöläisten puolesta. Ikäni puolesta kuulun tähän joukkoon, mutta lievä nörtteyteni on silottanut omaa polkua.

Miten on innostusvarantojesi laita – taas pukkaa uutta teknologiaa, jaksatko hypätä mukaan?

Kapallinen kysymyksiä nousee pintaan:

  • Miten kaikki halukkaat pääsevät mukaan tai pysyvät mukana AI-junassa? (halukkaat siksi, että vastentahtoisia on vaikea auttaa)
  • Miten eri kokoiset organisaatiot tukevat työntekijöitään tässä murroksessa? Tällä on kiire.
  • Miten julkishallinnossa toimivat tietotyöläiset nappaavat tästä kiinni? (Ei riitä, että koulutus on tammikuussa 2024.)
  • Miten yrittäjät pärjäävät ja osaavat hyödyntää tekoälyn kohdalla itselleen ja omalle pienelle yritykselleen sopivat asiat?

Näihin kysymyksiin haen vastauksia joka päivä ja autan parhaani mukaan kitkanpoistossa.

Reseptini alkumetreille

  1. Ota nopeasti perusasiat matalalla tasolla haltuun koulutuksen kautta – tai jos sinulla on ylimääräistä aikaa, itseopiskelun kautta. Ota haltuun tuottavuuden työkalut arkisiin tilanteisiin.
  2. Sopivasti annosteltuna tämä lieventää stressiä uuden edessä ja avaa päässäsi oppimisen kanavia. On helpompi laajentaa hyödyllisiin, ammatillisiin käyttötapoihin, jotka aidosti tuovat sinulle lisäarvoa työhön.
  3. Kun palapelin reunapalat – eli peruskäyttötavat ja ammatilliset soveltamisen alueet – ovat paikallaan, seuraa parhaassa tapauksessa ihana hallinnan tunne. Osaamisen kehittyminen näkyy ja tuntuu arjessa. Tämä tunne auttaa eteenpäin.

Tarvitaanko tekoälyn käyttöön koulutusta?

Mielestäni kyllä. Monessa organisaatiossa tarvitaan hands-on -ohjausta, pelkkä ylätason viisastelu ilman käytännön esimerkkejä riittää harvalle. Itseopiskelu vie aikaa ja onhan se hassua, jos organisaation jokainen osaaja käyttää itsekseen opetteluun suuren määrän tunteja.

Yhteinen startti säästää valtavasti aikaa, ja siitä on helpompi jatkaa itseopiskelua.

Käytännön koulutus on erittäin hyödyllistä, ja siksi….
…seuraa uutinen: olen juuri solminut yhteistyösopimuksen osaavan viestinnän asiantuntijatalon, Viestintä-Pirittan, kanssa. He ovat jo vuosien ajan olleet monien organisaatioiden luottokouluttaja.

Kysymys: “Hei, Riitta, sähän olet konsultti etkä kouluttaja?”

Vastaus: “Kyllä, konsultointityö jatkuu, mutta haluan toimia myös ruohonjuuritasolla ja auttaa tietotyöläisiä onnistumaan ja innostumaan tekoälystä. Tällä tavalla opin asiakkaiden tarpeista lisää ja voin auttaa entistä paremmin. Kaikilla tasoilla: operatiivisessa, taktisessa ja strategisessa.”

Riitan missio

Missioni on jo vuosia ollut tämä: innostaa ihmisiä ja samanaikaisesti vähentää tietotyöläisen pelkoja (kulloisenkin teknologiamurroksen ja mullistuksen kohdalla).

Ilman motivaatiota, ilman innostusta, on takkuista edetä.

Haluan vimmatusti yhdistää tekoälyn mahdollisuudet, innostuksen kaavan ja keski-ikäiset tietotyöläiset (keski-ikä, huom. sehän alkaa jo 35-vuotiaana). Moni liittää innostuksen nuoreen ikään tai muodikkaaseen ammattiin, jossa kuuluu olla innostunut aamusta iltaan. Mutta. Innostus kuuluu kaikille. Jokainen, ikään katsomatta, voi olla tämän tunteen kantaja.
Jos tekoälyn hyödyntäminen kiinnostaa ja uteliaisuutesi on jo herännyt (koska luet tätä postaustani), kannustan aloittamaan kokeilut heti.

Riitta

PS. Softa- ja it-asiantuntijatalot ovat aina olleet lähellä sydäntäni. On ollut ilo auttaa jo monia. Nyt Pirittan tiimin kautta myös järjestöt ja julkinen sektori tulevat lähemmäksi. Odotan innolla tulevaa syksyä ja talvea. Lue uutinen yhteistyöstämme.

PS2. Jos mietit voisinko auttaa organisaatiotasi, lähetä viesti tai varaa jutteluhetki kalenteristani – jutellaan lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *