Tekoäly demokratisoi pk-yritysten kilpailukenttää

Vuonna 2010 kirjoitin Kauppalehteen blogiartikkelin siitä, kuinka pilvipalvelut tuovat peliin uudenlaista demokratiaa yritysten välille. Lue juttuni kopio täältä: https://raesmaa.com/2010/09/pilvipalvelut-demokratiaa/

Nyt käsillä on aivan samankaltainen ilmiö ns. laajojen kielimallien tekoälyn myötä. Se mullistaa organisaatioiden toimintaa ja kilpailua siinä missä pilvipalvelutkin aikanaan. Sanoisin, että tällä kertaa rajummin, yhtä reippaasti kuin internetin tulo. Kaikki tämä on samaa laajempaa digitalisaation jatkumoa.

Tekoäly demokratisoi yritysten mahdollisuuden kilpailla uudessa tilanteessa – riippumatta yrityksen koosta tai resursseista. Viisitoista vuotta sitten pilvipalvelut lisäsi softahankintojen tasavertaisuutta, ja nyt tekoäly pistää uusiksi yritysten kilpailukentän ja avaa uusia mahdollisuuksia erikokoisille toimijoille. Tämä on loistava juttu!

Nappaan tähän muutaman näkökulman asiaan:

Tekoälyn saavutettavuus

Pilvipalveluiden tapaan tekoäly on muuttunut saavutettavammaksi, mutta se tuo samalla tasoeroja kilpailukenttään. Aiemmin tekoälypohjaisiin kehitysprojekteihin vaadittiin suuria investointeja ja erikoisosaamista. Nyt monet avoimen lähdekoodin tekoälysovellukset ja pilvipalvelut tarjoavat edullisia ja myös pienemmille organisaatioille helposti käyttöönotettavia ratkaisuja.

Automaation ja prosessien tehostaminen

On tuttua, että toiminnan tehostaminen tapahtuu automatisoimalla rutiinitehtäviä. Tekoälyn myötä sekä automatisointi että suurten tietomäärien analysointi tapahtuu jäätävällä vauhdilla. Hyötyinä entistä rivakampi (ja toivottavasti myös parempi) tietopohja päätöksentekoon esimerkiksi dataa ja skenaarioita liiketoiminnan muutosten pohjaksi – ja bonuksena oman työn tuottavuuden superkasvu. Pk-yritys ja yksinyrittäjä saavat kummatkin tästä iloa ja tehoa. Ehkä valoakin 😂

Räätälöityjen tuotteiden ja palveluiden kehittäminen

Tekoäly auttaa kehittämään entistä paremmalla osumatarkkuudella kohdennettuja tuotteita ja palveluita asiakkaillesi. Voit todella nopeasti synnyttää erottautuvia ja asiakkaiden mielet täräyttäviä palveluita. Tämä jos mikä demokratisoi osaltaan pienten ja keskisuurten yritysten kisaa suurempien toimijoiden kanssa. Nopeus, edullisuus, osumatarkkuus.

Innovointi ja uusien liiketoimintamallien kehittäminen

Tekoälyn potentiaalista piisaa myös kokonaan uusien liiketoimintamallien ja innovaatioiden kehittämiseen. Edelläkävijät ovat hyödyntäneet tekoälyä esimerkiksi markkinatrendien ennakoinnissa, uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja kasvutaskujen tunnistamisessa ja potentiaalien vertailussa. Säästä aikaa ja tee tekoälyn avulla pohjatyö liiketoimintamallien pohdinnalle (esim. Osterwalderin Business Model Canvas -tyyliin).

Asiakaspalvelun parantaminen

Tekoälyyn perustuvat chatbotit ja asiakaspalveluautomaatio ovat olleet helposti saatavilla ja jo muuttaneet asiakaspalvelun kenttää. Siitä voimme olla montaa mieltä ovatko nämä chat-sovellukset aina toimivia. Hyvin tehtynä voit parhaimmillaan tarjota nopeat vastaukset asiakkaiden kysymyksiin ja parantaa asiakaskokemusta. Tässä on vielä opeteltavaa, ainakin Suomessa.

Uusien taitojen oppiminen, uudelleenkoulutus

Tekoälyn räjähdysmäinen kehitys on jo vaikuttanut työmarkkinoihin. Moni pohtii oman työpaikkansa pysyvyyttä tai sen puutetta. HR- ja IT-osastoilla raavitaan päätä ja mietitään miten kouluttaa työntekijöitä tekoälyn käyttöön turvallisesti. Ja on syytäkin, nyt jokaisen – erityisesti tietotyöläisen – on noustava junaan. Yritykset, jotka pystyvät lupaamaan tekoälykoulutusta ja resursseja työntekijöilleen, saavat tässä kohtaa selkeän kilpailuedun. Yksinyrittäjät jäävät oman aktiivisuutensa varaan.

Eettisen tekoälyn merkityksen korostuminen

Kaiken edellä mainitun rinnalla monella suunnalla keskustellaan eettisistä kysymyksistä, kuten algoritmien syrjimättömyydestä ja datan suojaamisesta. Lisää fokusta vastuullisuuteen ja saatat saada kilpailuetua sitä arvostavien asiakkaiden silmissä. Monella toimialalla tässä on pelissä myös organisaation maine.

Kestävän kehityksen edistäminen

Mikäli relevanttia juuri omalle yrityksellesi, kehitä liiketoimintasi ekologista kulmaa ja kestävyyttä esimerkiksi optimoimalla energiankulutusta tai vähentämällä jätteen määrää. Tähänkin löytyy tekoälyapua. Jos olet jo pidemmällä eli kestävän kehityksen tavoitteet on huomioitu jo muutenkin, saat tekoälystä lisätehoa. Erotu kilpailijoista ja ole kiinnostava asiakkaille, joille ympäristötietoisuus on tärkeää. Suomalaisen RELEX Solutionsin menestys on hieno esimerkki tästä.

Kuva loihdittu Midjourneylla. Jos prompti/kehoite kiinnostaa, kurkkaa kirjoituksen lopun PS.

Internet, pilvipalvelut ja nyt generatiivinen tekoäly ❤️

Pidän tätä uusinta teknologian tuomaa mahdollisuutta pk-yrityksille mahtavana. Toki tämä myös pelottaa monia ja väittäisin, että tässä kohtaa tieto vähentää tuskaa: aluksi nopeasti ChatGPT/OpenAI:n perusasiat haltuun ja olen varma, että nälkäsi kasvaa. Olen tämän uuden äärellä utelias ja erittäin onnellinen, että olen aktiivinen juuri ohjelmistoalalla.

Softan voimaa demokraattisesti

Uudet konstit kehittyä & menestyä – näin pandemian jälkeen – ovat monella toimialalla akuutisti tarpeen. Tämä on tärkeä kysymys sekä kansantaloudellisesti että yritysten/yrittäjien näkökulmasta. Tekoälyn helppo saavutettavuus antaa valtavasti mahdollisuuksia ohjelmistoalan lisäksi kaikille pk-yrityksille, jotka haluavat siihen tarttua. Tunnista oman liiketoimintansasi kannalta olennaiset tekoälysovellukset ja hyödynnä niitä vastuullisesti.

Softateollisuus on viennin veturi ja on hyvä aika lisätä höyryä! Software Finland tekee hartiavoimin työtä tämän eteen. Ota sinäkin (tekoäly)softan voimaa omaan yritykseesi tavalla tai toisella.

PS. Tekoälyn haasteista ja vaaroista puhutaan toki myös. Se on kuitenkin varmaa, ettei yritysten kilpailukentän demokratisoituminen ei ole haitaksi. Anna palaa!

Tekoälyyn rakastunut
Riitta ☀️

PS. Kuvituskuva tehty pikaisesti Midjouneyllä. Jos sen prompti/kehoite kiinnostaa, ole hyvä:
A small business owner working at the desk, dressed in business casual, surrounded by various AI-powered devices or tools (smart speaker, chatbots, automated systems), ultra-fine detail, Leica q, 50mm, bokeh, –v 5.1 –ar 2:1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *